Biogas


Officiel indvielse af biogasanlægget.

Her står der mere tekst.

Energi- og gødningsproducent med biogas

Hvorfor biogas på Kroghsminde

Med en husdyrproduktion der primært går på dybstrøelse, har der altid været store udfordringer med at anvende denne gødning optimalt. Gennem længere tid overvejede vi hvordan denne udfordring kunne løses, så da et nyt energiforlig så dagens lys i 2012 med nye muligheder for biogas, var vi parat til at gå igang. Sammenholdt med vores strategi om forskellige indtægtskilder, var denne mulighed helt oplagt for os. 

Virkning: Biogasanlæg erstatter fossile energikilder ved at afgasse organisk stof i husdyrgødning og planterester så der dannes biogas, som består af metan og CO2. Metanen udnyttes til produktion af elektricitet og varme. Afgasning af kvæggylle giver en reduktion på 41%. Gødskning med afgasset biomasse giver en mindre lattergasemission fra marken end rågylle. Kvælstoffet i biogasgylle er mere tilgængeligt efter afgasning, da en større andel er på ammoniumform. Endeligt vil afgasning af grøngødning og efterafgrøder betyde, at næringsstofferne herfra kan flyttes rundt og placeres, hvor der er mest brug for det i sædskiftet.

I 2015 etablerer vi et økologisk biogasanlæg. Anlægget er et tysk koncept, der er tilpasset til en høj tørstofprocent i biomassen. Anlægget fodres med ca. 75 ton biomasse i døgnet, og heraf er 2/3 kvæggylle, og resten er dybstrøelse, ensilage af kløvergræs, majs, efterafgrøder og halm. Anlægget kan producere 360 kW på en time eller ca. 3 mio. kWh om året, hvilket svarer til 485 familiers årsforbrug. Anlægget producerer også varme, som udnyttes delvis i bedriftens bygninger og beboelse. Hele varmeproduktionen kan ikke udnyttes endnu, men der arbejdes med forskellige muligheder. Der er modtaget investeringstilskud til anlægget fra det tidligere landdistriktsprogram. Ved fortrængning af naturgas ville biogassen årligt kunne fortrænge 600 ton CO2 og mindsket lattergas og metan-udledning vil være i samme størrelsesorden, ca. 600 ton CO2 ækvivalenter om året, dvs. i alt 1.200 ton CO2 om året.

Samarbejde

Vi har 3 – 4 kollegaer der leverer gylle, dybstrøelse og hønsemøg. Det hele bliver afgasset og “vekslet” til flydende gylle som så sendes retur igen. Men også andre organiske affaldsprodukter kan anvendes, så vi hører gerne nærmere hvis det har interesse. 

Fakta: Ét ton kvæggylle har et energiindhold på 100 kWh el. Dette resulterer i en reduktion i CO2-udledningen på 27 kg CO2/ton biomasse, hvis biogassen fortrænger fyringsolie og 21 kg CO2/ton biomasse hvis biogassen fortrænger el fra en blandingskilde.

75n_biogas_34

 

 

 

 

 

 

 

Video fra Økologisk Landsforenings projekt, “Demonstration af nye økologiske løsninger”