Produktion


mælkeproducent, Jens Krogh. Varde Ådal, hvor Jens’ stude græsser.

Vores besætning

Vi har en besætning der næsten har alle regnbuens farver, fordi vi krydser med forskellige racer, hvor det tilstræbes at udnytte det bedste fra alle racer. Der krydses med svensk rød, fordi de har mere kød, med Norsk rød fordi de er lidt mindre og giver lette kælvninger, en fransk race kaldet Montebillard der giver robuste og kødfyldte dyr,  jersey der giver lette kælvinger og fed mælk og endelig bruger vi også  sortbrogede. Som noget forholdsvis nyt er vi begyndt at bruge kødkvægsracer på de køer vi ikke vil satse på i den fremtidige grundstamme. 

Kostalden er fra 2000. Køerne går på dybstrøelse i et åbent system med foderbordet på ydersiden, faktisk udendørs. Udgangspunktet var at lave det så naturligt som muligt. Hele systemet er baseret på dybstrøelse fra kalv til ko, fordi vi mener, at det er dyrevelfærdsmæssigt det bedste. Køerne er selvfølgelig ude på græs det meste af året, men også om vinteren har de mulighed for at komme ud, hvilket de daglig benytter sig af. Køer der boltrer sig på marken i snevejr er et herligt syn.

Alle tyrekalve beholdes i produktionen, hvor de bliver studet og går sammen sammen med kvierne indtil slutfedning. Om sommeren er de naturplejere i Varde Ådal, hvor de afgræsser store arealer i ådalen som er en del af Operation Engsnarre. En del at studene afsættes gennem et stort privat netværk, hvor mange glade og tilfredse kunder har været med i mange år.

For os er det vigtigt, at produktionssystemerne tager afsæt i dyrenes behov og velbefindende, så dyrevælfærden er så høj som mulig.

Vi leverer vores mælk til mejeriet Naturmælk, og er andelshaver i virksomheden. www.naturmaelk.dk .

Marken

Økologisk markdrift bygger på et sundt sædskifte med forskellige afgrøder med forskellige behov. Det er en kunst at kunne få det bedste ud af alle afgrøder og en fornøjelse at opleve den vekselvirkning de enkelte afgrøder kan bidrage med. 

Men her er dog et enkelt og gammelkendt ordsprog eller udsagn der er vigtigere end alt andet; – rettidig omhu !

Og det er til stadighed en udfordring, for der er ikke et år der ligner hinanden. Men det er spændende og udfordrende og vi bliver hele tiden klogere og bedre, selvom der indimellem også er afgrøder der lykkes knap så godt.

Vi forsøger at være selvforsynende med alt foder til dyrene og derfor er en del at markplanen givet på forhånd med græs, majs, lucerne, korn og protein. Derudover dyrker vi korn til afsætning til enten foder eller konsum. Her er det rug, havre, maltbyg, hestebønner eller lupin, triticale eller hvad der nu efterspørges og kan passe ind i sædskiftet.

Vi har selv en del maskiner til det meste af arbejdet, men alle specialopgaver lejer vi fremmed hjælp ind til.